Probava kroz prizmu Human Designa

3. 2. 2024.

U okviru Human Design-a, proces Probave nije samo fizički čin uzimanja hrane i njenog razlaganja; takođe obuhvata način na koji "procesuirate" životna iskustva i informacije. Sistem kategorizuje Proces Probave u šest tonaliteta: Naizmenična, Zatvorena, Hladna, Nervozna, Niska i Indirektna. Takođe, postoje i šest suprotnih tonaliteta: Uzastopna, Otvorena, Topla, Smirena, Visoka i Direktna. Ovi tonaliteti predstavljaju različite načine na koje ljudi pristupaju, obrađuju i reaguju na životna iskustva.

  • Naizmenična: Potreba za raznolikošću u ishrani i životnim iskustvima.

  • Uzastopna: Preferencija za doslednošću i rutinom.

  • Zatvorena: Najbolja probava informacija u svom prostoru ili fokusirajući se na jednu stvar u isto vreme.

  • Otvorena: Potreba za interakcijom s drugima ili više zadataka za efikasno procesuiranje informacija.

  • Hladna: Dobro reagovanje na hladnija okruženja, hranu i umirujuća iskustva.

  • Topla: Preferiranje toplijih okruženja, hrane i stimulativnih iskustava.

  • Nervozna: Brza probava informacija i iskustava, često dovodeći do višeg nivoa energije i aktivnosti.

  • Smirena: Sporija probava informacija, vodeći opuštenijem pristupu životu.

  • Niska: Sklonost mekšim tonovima i tišim okruženjima.

  • Visoka: Reagovanje na glasnije zvuke i živopisna okruženja.

  • Indirektna: Najbolja probava iskustava i informacija kada nisu u centru pažnje.

  • Direktna: Dobijanje energije kada su aktivno uključene ili su u centru pažnje.

Razumevanje vaše Probave u okviru Human Design-a može vas usmeriti ka stilu života koji najbolje odgovara vašoj prirodi, od hrane koju jedete do okruženja u kojem prosperirate.


Navigacija kroz Različite Vrste Ishrane

U Ljudskom dizajnu, probava se odnosi na proces prihvatanja i obrade fizičkih i emocionalnih iskustava na način koji je jedinstven za svakog pojedinca. Način na koji procesuiramo ova iskustva ima značajan uticaj na naše fizičko zdravlje, emocionalno blagostanje i celokupnu životnu putanju. Kroz istraživanje povezanosti između našeg jedinstvenog ljudskog dizajna, emocionalnog blagostanja i ishrane, otkrivamo dublje razumijevanje našeg unutrašnjeg bića i kako se to manifestuje kroz naš odnos sa hranom.

Ljudski dizajn razlikuje četiri različita tipa probave: Manifestorski, Generatorski, Projektorski i Reflektorski. Svaki tip ima jedinstven način prihvatanja i reagovanja na iskustva, što utiče na način na koji komuniciraju sa svetom oko sebe i kako mogu najbolje da se kreću kroz život.

  • Manifestori: Imaju zatvorenu auru i dizajnirani su da iniciraju i preduzimaju akcije. Njihov proces probave uključuje brzo reagovanje na iskustva i donošenje odluka na licu mesta.

  • Generatori i Manifestatorski Generatori: Imaju otvorenu auru i dizajnirani su da reaguju na život. Njihov proces probave uključuje osećanje i reagovanje na iskustva na način koji je zadovoljavajući i energizirajući.

  • Projektori: Imaju fokusiranu auru i dizajnirani su da vode i usmeravaju. Njihov proces probave uključuje čekanje na pravu pozivnicu, a zatim procenu da li je ona u skladu sa njihovom pravom prirodom.

  • Reflektori: Imaju reflektirajuću auru i dizajnirani su da reflektuju energiju svog okruženja. Njihov proces probave uključuje čekanje punog lunarnog ciklusa pre donošenja značajnih odluka.

Razumevanje našeg individualnog procesa probave ključno je za život u harmoniji sa našim autentičnim bićem i napredovanje u životu. Razumevanjem našeg jedinstvenog načina procesiranja iskustava, možemo donositi izbore koji su u skladu sa našom pravom prirodom i izbegavati obrasce neautentičnosti koji vode ka frustraciji, razočaranju i osećaju otuđenja. Prihvatanjem naše individualnosti i življenjem u skladu sa našim procesom probave, možemo iskoristiti naš puni potencijal i živeti život svrsishodno i ispunjeno.

Naizmenična probava: Ljudi sa naizmeničnom probavom doživljavaju fluktuaciju u apetitu i varenju, sa periodima intenzivne gladi i periodima potpunog gubitka interesovanja za hranu.

Zatvorena, selaktivna probava: Ljudi sa zatvorenom probavom imaju konzistentan i stabilan apetit, sa redovnim obrocima i malo probavnih smetnji.

Hladna probava: Ljudi sa hladnom probavom obično imaju sporiji metabolizam i nižu telesnu temperaturu, što može dovesti do usporenog varenja i sklonosti zadržavanju telesne težine.

Nervozna probava: Ljudi sa nervoznom probavom obično imaju osetljiv digestivni sistem, sklonost ka anksioznosti i nervozi koja može ometati varenje.

Niska probava: Ljudi sa niskom probavom obično imaju spor i neefikasan digestivni sistem, što može dovesti do tromosti, nadutosti i osećaja težine nakon obroka.

Indirektna probava: Ljudi sa indirektnom probavom obično imaju pasivan pristup ishrani i varenju, sa sklonosti ka grickanju tokom celog dana umesto konzumiranja punih obroka.

Uzastopna probava: Ljudi sa uzastopnom probavom obično imaju redovan i efikasan digestivni sistem, konzistentni apetit i minimalne probavne smetnje.

Otvorena, selektivna probava: Ljudi sa otvorenom probavom obično imaju osetljiv digestivni sistem, sa sklonosti ka intoleranciji na hranu i probavnim smetnjama.

Topla probava: Ljudi sa toplom probavom obično imaju brži metabolizam i višu telesnu temperaturu, što može dovesti do sklonosti sagorevanju hrane i preferenciji za hranom koja hladi i hidrira.

Smirena probava: Ljudi sa smirenom probavom obično imaju miran i efikasan digestivni sistem, sa opuštenim pristupom ishrani i minimalnim probavnim smetnjama.

Visoka probava: Ljudi sa visokom probavom obično imaju brži i efikasniji digestivni sistem, što može dovesti do sklonosti da brzo procesiraju hranu i da preferiraju  visokoenergetske, stimulativne namirnice.

Direktna probava: Ljudi sa direktnom probavom obično imaju odlučniji pristup prehrani i probavi, sa sklonošću  za jasnu i direktnu komunikaciju o hrani i prehrambenim potrebama.

Da li osećate da vaša ishrana podržava vašu energiju i vitalnost? Da li ste svesni kako određene namirnice utiču na vaše raspoloženje i emocionalno stanje? 

Ukoliko osećate da je vreme da istražite vašu ishranu kroz prizmu Human Design-a, što vam omogućava dublje samospoznavanje i personalizirani put prema zdravlju, pozivam vas da zaronite dublje. Otkrijte najbolje načine kako podržati svoje telo, um i duh.

Hajde da se upoznamo!

Hajde da se upoznamo!

Hajde da se upoznamo!

© NutriDesign 2023. All rights reserved.